وی اس دی به مفهوم نقص بین دیواره دو بطن میباشد. بین دو بطن سوراخ وجود دارد که بر اساس اندازه سوراخی که بین دو بطن وجود دارد، علائم آن متغیر است. سوراخ شاید کوچک، متوسط یا بزرگ باشد.
وی اس دی شایع ترین بیماری مادرزادی قلب کودکان می باشد که از هر 100 نوزادی که به دنیا میآید یک نفر از آنها مشکل قلبی دارد. یعنی میزان شیوع این بیماری یک درصد است. بیشترین آنومالی مادرزادی که کوکان به آن دچار میشوند وی اس دی می باشد که از یک درصد بیماری قلبی حدود 30 درصد آن وی اس دی است.
اگر وی اس دی خیلی بزرگ باشد در همان 6 ماه اول باید نوزاد را به جراح معرفی کرد و باید عمل جراحی قلب انجام شود. اما اگر وی اس دی متوسط باشد با درمان دارویی بیماری را کنترل کرده و صبر میکنیم تا نوزاد بزرگ شود و اگر در این مدت هم اندازه سوراخ کوچک تر شد میتوانیم عمل جراحی را به تاخیر انداخت. اتیولوژی این بیماری دقیقاً مشخص نیست اما میدانیم که عوامل ارثی در آن تاثیرگذار هستند.
در سوراخ های کوچک که حجم اندکی از خون از سوراخ عبور می کند،بزرگی قلب و پرخونی ریه وجود ندارد وبیماران بیشتر بدون علامت هستند. در سوراخ های متوسط وبزرگ کار قلب افزایش یافته و شاید بیمار دچار نارسائی قلب شود .
در معاینه بالینی ضربان قلب شدت پیدا می کند وصدای عبور خون از سوراخ دیواره قلب بصورت سوفل قلبی شنیده می شود. بیماران شاید دچار تنفس تند، تعرق در موقع تغذیه وعدم رشد کافی شوند به دلیل پر خونی ریه بیماران بشکل مکرر دچار عفونت ریه می شوند.
در عکس برداری از قفسه سینه بزرگی قلب دیده می شود .تشخیص کامل با اکوکاردیوگرافی انجام می شود . گاهی جهت ارزیابی ضایعات دیگر همراه VSD ویا ارزیابی دقیق فشار خون درون قلب وفشار عروق ریوی انجام کاتتریزاسیون ضرورت می یابد .
بیشتر بیماران با سوراخ های متوسط وبزرگ دراوایل شیر خوارگی علائم بیماری را نشان می دهند.اکثراین بیماران هنگامی که به سنین بالای دو سالگی می رسند در صورتیکه درمان نشده باشند یا به علت بالا رفتن فشار عروق ریوی دیگر درمان نمیشوند و یا سوراخ بین بطنی آنها کوچک شده است این علت اهمیت درمان به موقع بیماران مبتلا به سوراخ های متوسط وبزرگ را نشان می دهد.
سوراخ های کوچک مبیشتر خود بخود بسته می شوند ولیکن حتی اگر بسته نشوند احتیاج به درمان ندارند مگر آنکه درمراحل بسته شدن خودبخود اختلال در کارکرد اجزا مجاور قلبی بخصوص دریچه آئورت رخ دهد.
شانس کوچک شدن وحتی بسته شدن در سوراخ های متوسط و بزرگ هم وجود دارد.
بستن سوراخ های بین بطنی بیشتر با روش جراحی است، هر چند امکان بستن برخی از انواع این سوراخ ها با وسیله مخصوص ودر هنگام کاتتریزاسیون وجود دارد .