جراحیهای کم تهاجمی به عنوان جایگزینی برای جراحی قلبِ باز به کار گرفته میشوند. جراح، عمل قلب را با برشی ظریف در سمت راست قفسه سینه آغاز میکند. جراحی از فضای بین دندهها انجام میشود و احتیاجی به باز کردن استخوان استرنوم نخواهد بود. این کار سبب ایجاد درد کمتر و داشتن دورهی نقاهت کوتاه تر نسبت به جراحی قلبِ باز می باشد.
جراحی کم تهاجمی مانند جراحی قلب باز، احتیاج باز ایستادن قلب و استفاده ازدستگاههای قلبی ریوی میباشد.
بیشتر جراحیهای کم تهاجمی از راه عبور آندوسکوپ از یک برش بسیار ظظریف انجام میپذیرد. تجهیزات جراحی نیز از داخل آندوسکوپ و یا از طریق برش کوچک دیگری عبور داده میشوند. در شرایطی که جراح، ناحیه جراحی را از راه تصاویر ارسالی از آندوسکوپ مشاهده میکند، تجهیزات جراحی را برای تکمیل جراحی هدایت مینماید.
امروزه روشهای جراحی کم تهاجمی قلب و عروق از قبیل تعداد زیادی از اعمال جراحی هستند.
اعمال جراحی MAZE برای درمان فیبرپلاسیون دهلیزی ، اعمال جراحی پیوند عروق کرونری (MIDCAB) ، اعمال جراحی کم تهاجمی دریچه آئورت ، اعمال جراحی کم تهاجمی دریچه میترال و اعمال روبوتیک میترال ،ترمیم سوراخ بین دهلیزی یا بین بطنی ، روش های اندووسکولار برای ترمیم آنوریسم های آئورت سینه ای و شکمی و روش های اندووسکولار برای تعویض دریچه های آئورت و پولمونر می باشند.
در این روش مدت زمان بستری بیمار به نصف کاهش می یابد و به طور مستقیم هزینه عمل جراحی نیز کاهش چشمگیری خواهد داشت.
از آنجا که برش قلب در این متد بسیار کمتر از روش های مرسوم میباشد عوارض بعد از جراحی از جمله بیهوشی، عفونت زخم و دیگر موارد تقلیل قابل توجهی می یابد.
اعمال جراحی های کم تهاجمی با خونریزی کمتر ، خطر عفونت کمتر ، کاهش میزان درد و… همراه هستند,روش های کم تهاجمی در درمان بیماریهای قلبی و عروقی هنوز در ابتدای راه می باشند که با آموزش هر چه بیشتر پزشکان جوان و اساتید با این متدها و فن آوری ها درب های تازه تری در درمان این بیماریها گشوده است.
در روش های معمول جراحی قلب باز، سینه بیمار به طول 15 تا 20 سانتیمتر برش داده می شود که این برش در روش کم تهاجمی به پنج تا هفت سانتیمتر می رسد ولی این جراحی نیاز به ابزاهای مخصوص دارد.
فوق تخصص این ابزارها اکنون از دیگر کشورها وارد می شود.
به صورت عادی بیمار بعد از سه تا چهار روز ترخیص از بیمارستان به زندگی عادی بازمی گردد و باید تلاش کند تا با انجام ورزش های سبک از جمله پیاده روی هرچه بیشتر شادابی خود را به دست آورد.
تغذیه مناسب نیز از دیگر عواملی است که بیمار قلبی بعد از جراحی می بایست به آن توجه کند و به طورجدی میزان قند و چربی خود را تحت کنترل نگه دارد.
•جراحی نقص در کانال بطنی-دهلیزی
•جراحی نقص دیوارهی بین دهلیزی
•جراحی نقص دیوارهی بین دهلیزی
•برداشتن سیاهرگ سفانوس برای جراحی بایپس کرونری
•جراحی قلب مِیز (Maze) برای درمان فیبریلاسیون دهلیزی
•جراحی دریچه تریکاسپید
•جراحی بایپس کرونری (شامل جراحی بایپس همراه با پمپ و یا بدون پمپ)
•جراحی دریچه میترال